Uitstroom vervolgonderwijs
Hoewel ICT geen vak is, speelt het wel een belangrijke rol als hulpmiddel binnen ons onderwijs. Zo werken leerlingen op onze school met chromebooks. Alle leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben hun eigen chromebook. In de onderbouwgroepen worden deze chromebooks minimaal twee keer per week ingezet. We gaan er vanuit dat de leerlingen voorzichtig met deze chromebooks omgaan. Zij zorgen zelf voor een koptelefoon.
Snappet
Bovenbouwleerlingen werken op hun chromebook met de methode snappet. Ze werken hier met op met de vakken rekenen, spelling, woordenschat, taal en technisch lezen. Ze worden gebruikt om vaardigheden in te slijpen en leerstof te oefenen. De software herkent het niveau van de leerling en stelt deze automatisch bij als dat nodig is. Leerlingen kunnen onmiddellijk hun fouten zien en bijstellen. Ook zien de kinderen op welk punt zij zich bevinden in hun leerdoel. Leerkrachten zien in één oogopslag de vorderingen van de kinderen en kunnen hier direct op inspelen.
Digitale leeromgeving Aerobe
Alle software van de leerlingen staat op de chromebook op een handig beginscherm binnen onze digitale leeromgeving Aerobe. Op deze pagina kan de leerkracht ook berichten naar de leerlingen plaatsen. Mochten kinderen vanwege geen vervanging thuis moeten werken, dan zien de kinderen op het beginscherm of in Google Classroom welk werk zij moeten maken deze dag. Ook werken we in de bovenbouw steeds meer met Google Classroom.
Digitale borden
Alle klassen bij ons op school zijn voorzien van een digitaal schoolbord dan wel een groot LCD-scherm. Hiermee geeft de leerkracht zijn uitleg, laat educatieve filmpjes behorende bij de les zien of laat daarop bijvoorbeeld digitale prentenboeken zien. We hebben digitale software behorende bij Snappet, onze rekenmethode Wereld in Getallen, onze taalmethode Taal Actief, onze leesmethodes Veilig Leren Lezen en Station Zuid. Ook voor de zaakvakken geschiedenis en aardrijkskunde hebben we digibordsoftware. Kinderen in de groepen 5 t/m 8 maken gebruik van het digitale bord voor bijvoorbeeld boekbesprekingen en spreekbeurten. Hiervoor gebruiken ze PowerPointpresentaties. Ook worden er weleens online quizen met Kahoot gespeeld.
Mediawijsheid
Social media is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Veel leerlingen in de bovenbouw hebben al een eigen telefoon. Wij zien het als school als onze taak om leerlingen wegwijs te maken binnen deze ‘digitale wereld’. Kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media. Elk jaar doen we als school mee met de week van de mediawijsheid. De groepen 7 en 8 doen dan mee met een spel genaamd Mediamasters. Daarbij staan in de groepen 7 en 8 binnen de Kanjerlessen (digitaal) pesten centraal. Ook krijgen de kinderen met een werkboekje van Bureau Halt een les over digitaal pesten.
Website
Op onze website bezocht. (www. decontrabas.nl) vindt u nuttige en handige informatie. Tevens staan hier ook veel leuke foto’s op.
Schoolapp
We hebben een eigen schoolapp waar we leuke foto’s en belangrijke mededelingen delen. Dit gaat via de app Klasbord. Deze kunt u op uw telefoon downloaden via de app store. Wanneer u deze app installeert, bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Ook worden via deze app de oudergesprekken met de leerkracht gepland.