Verzuim / buitengewoon verlof

Als uw zoon of dochter ziek is of om andere redenen niet naar school kan komen, verzoeken wij u ons hiervan vóór 8.30 uur op de hoogte te stellen. Dit kunt u telefonisch, per e-mail, of middels een briefje dat bij de groepsleraar wordt afgegeven, doen. Onderwijs is van groot belang voor de toekomst van uw kind. Onderwijs vergroot de kansen van uw kind in de maatschappij van morgen. Het is daarom heel belangrijk dat uw kind alle lessen op school volgt. Gemiste lessen kunnen daarom later gemiste kansen zijn.

De Nederlandse overheid vindt dat ook en heeft in de leerplichtwet vastgelegd dat ieder kind naar school dient te gaan. Een kind mag dus nooit zomaar van school wegblijven! Indien verlof wordt verleend zullen aan de leerling taken worden meegegeven, zodat het onderwijsproces zoveel mogelijk gecontinueerd wordt. Buitengewoon verlof wordt alleen verleend als er sprake is van: 

* bepaalde andere religieuze feestdagen

* de onmogelijkheid in schoolvakanties met vakantie te gaan

Indien en uitsluitend als door de specifieke aard van het beroep ( seizoen arbeid ) van één van de ouders het gezin niet tenminste twee weken tijdens de schoolvakanties met vakantie kan dan mag éénmaal per jaar voor ten hoogste tien dagen vrij worden gegeven. Een werkgeversverklaring is hierbij een vereiste. Deze dagen mogen niet in de eerste twee weken van een schooljaar vallen. 

* andere gewichtige omstandigheden 

Bij ernstige ziekte overlijden of begrafenis/ crematie van bloedverwanten of hun partners. Uw kind kan maximaal vier dagen verlof krijgen wanneer het gaat om ouders (eerste graad), twee dagen wanneer het gaat om broers, zussen of grootouders (tweede graad) en één dag verlof voor oom, tante, neef, nicht of overgrootouders (derde graad).

Bij huwelijk van familie (eerste, tweede, derde graad), 12½, 25, 40 en 50-jarig huwelijksfeest en ambtsjubilea van familie (eerste en tweede graad) mogen wij één dag verlof verlenen. Voor gezinsuitbreiding krijgt uw kind maximaal één dag verlof. Medisch sociale omstandigheden: hiervoor is een verklaring van een arts of een maatschappelijk werk(st) er vereist.

Ouders dienen minstens twee weken (afhankelijk van de aard van de aanvraag) vooraf een verzoek voor buitengewoon verlof in met gebruikmaking van het formulier ‘Aanvraag buitengewoon verlof’. De formulieren zijn bij de directie van de school te verkrijgen. Op grond van het hiervoor vermelde, mag de directeur van de school tot een maximum van tien dagen verlof geven. Voor meer dan tien dagen dient u altijd een schriftelijke aanvraag te doen bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Capelle aan den IJssel. Bij overtredingen wordt hiervan melding gedaan bij de leerplichtambtenaar, die een proces verbaal kan opmaken en eventueel een geldboete kan opleggen. Op de school is een informatiebulletin ‘de leerplichtwet’ op te halen. Mocht u bezwaar hebben tegen de genomen beslissing, dan kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij degene die de aanvraag heeft behandeld. Binnen 6 weken moet dan het uiteindelijke besluit schriftelijk aan u worden meegedeeld.

Als u het nog niet eens bent met het genomen besluit kunt u hierover in beroep gaan bij de arrondissementsrechtbank in Rotterdam. Aan zo’n juridische procedure zijn kosten verbonden.

TOT SLOT: TE LAAT KOMEN WORDT OOK TOT VERZUIM GEREKEND EN ZAL BIJ HERHAALDELIJK VOORKOMEN GEMELD WORDEN BIJ DE LEERPLICHTAMBTENAAR.